Alle har ret til en fremtid

Morten Kjærum gæstede Studenterhuset.

Lagt online: 22.11.2018

Men den ret udfordres mere og mere, også i lande som Danmark, hvor vi tidligere har anset den for selvfølgelig.

Det var den røde tråd i Morten Kjærums oplæg om menneskerettigheder onsdag aften i Studenterhuset. Direktøren for Raoul Wallenberg Institute trak linjer tilbage fra Raoul Wallenberg, som i slutningen af 2. verdenskrig reddede tusindvis af jøder fra tyske koncentrationslejre frem til nutidens globale og nationale angreb på demokrati, menneskerettigheder og muligheder for en fremtid i frihed.

Foredraget dokumenterede med dyster realisme, hvordan retten til liv, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, forbud mod tortur, slaveri og diskrimination, retten til sundhed, social tryghed, uddannelse og arbejde i stigende grad udfordres og er under pres - også i en europæisk og dansk kontekst. Udviklingen i Ungarn, hvor menneskerettigheder, domstole, ytringsfrihed og civilsamfund systematisk svækkes fra regeringens side, er et skrækeksempel herpå.

Trods bekymrende elementer af en tilsvarende udvikling i flere europæiske lande - også i Danmark! - pegede Morten Kjærum i sit oplæg også på håbefulde nye udviklinger, som styrker menneskerettigheder og demokrati, som menneskerettighedsbyer, civilsamfundsengagement og voksende støtte til FN´s Sustainable Development Goals.

Det var en aften, hvor alle med ansvar for vores samfundsudvikling burde have haft mødepligt!