AAU logo
Hvad kan du glæde dig til ved Mads Vestergaards foredrag?

Hvad kan du glæde dig til ved Mads Vestergaards foredrag?

Mads Vestergaard fortæller lidt om, hvad du kan glæde dig til ved hans foredrag i Studenterhuset.

Lagt online: 27.09.2019

Onsdag den 2. oktober klokken 19 gæster Mads Vestergaard Studenterhuset i Aalborg med sit foredrag "Digital Totalitarisme?". Forud for foredraget har vi bedt ham om at forklare, hvad det kommer til at handle om:

"Når det gælder DDR eller Kina er det tydeligt, at spørgsmålet om borgernes privatliv også er et spørgsmål om magt og magtforhold. Men i Vesten, i vores demokratier og retsstater, er det vel en anden sag? Her fremføres ofte det argument, at man ikke har noget at frygte, hvis man ikke har noget at skjule. Da Amazon i 2009 distanceslettede '1984' og 'Dyrenes oprør' af George Orwell fra deres kunders Kindles, var det ikke, fordi bøgerne var forbudte eller som led i politisk undertrykkelse, men fordi det var uautoriserede versioner, der brød med ophavsretten. Når smart-tv’et ser og lytter med i stuen, er det jo heller ikke et Orwellsk tankepoliti på udkig efter tankeforbrydelser, som kigger med. Og selvom Facebook indsamler 1,2 milliarder stykker information om måneden, eller 7000 gange så mange som Stasi,  er det ikke et hemmeligt politi i en diktaturstat, men en succesfuld virksomhed, som vil forbinde folk, vise relevante reklamer og tilfredsstille brugerne med forbedrede brugeroplevelser. Vi bor jo ikke i DDR eller i Kina. Så hvad er egentligt problemet?"  

Mads Vestergaard fortæller videre:

"Det kommer til at handle om, hvorfor vi også i Vesten og i Danmark har noget at frygte – også selvom man mener, at man ikke har noget at skjule. Endnu vigtigere, vi har noget at kæmpe for og imod, hvis grundlæggende idealer og værdier som individuel frihed, lighed for loven og demokrati også skal være en del af den digitale, datarige fremtid, som vi hastigt er på vej ind i. Den digitale teknologi åbner for en verden af muligheder, men samtidig også for en afgrund af risici og faldgruber. Teknologien baner vej for nye styringsformer og en datadrevet form for kontrol, som har potentiale til at blive så effektiv, at det kan true den frie vilje, spontanitet og menneskets menneskelighed – som har potentiale til at udvikle sig til en ny form for totalitarisme: digital totalitarisme." 

Der er fri entré til foredraget!